Пятница, 29.03.2024, 11:21

ГлавнаяРегистрацияВход
Приветствую Вас, Гость · RSS
Меню сайта
 
Форма входа

 
Поделитесь новостью с друзьями.
 
 
Главная » 2019 » Март » 12 » Пам’ятні монети - Надання Томосу про автокефалію Православної церкви України
09:01
Пам’ятні монети - Надання Томосу про автокефалію Православної церкви України

    Присвячена події, яка є ствердженням великої історичної справедливості, гарантією духовної свободи нашого народу. Томос, текст якого ухвалено архієрейським синодом Вселенського патріархату, офіційно затверджує канонічний автокефальний статус Православної церкви України як однієї з 15 помісних православних церков.

   На аверсі золотої монети розміщено: угорі півколом напис: ВІД ХРЕЩЕННЯ ДО ТОМОСУ. ТИСЯЧОЛІТНІЙ ШЛЯХ УКРАЇНСЬКОЇ ЦЕРКВИ; внизу: малий Державний Герб України та написи УКРАЇНА/100/ГРИВЕНЬ; у центрі на дзеркальному тлі абрису собору Святого Георгія у Стамбулі – бані Софійського собору в Києві, по обидва боки від центрального куполу – роки 988 та 2019.

   На реверсі золотої монети на дзеркальному тлі зображено Вселенського Патріарха Варфоломія, який підписує Томос; розміщено написи: «БЛАГОСЛОВЛЯЄМО ТА ПРОГОЛОШУЄМО ПРАВОСЛАВНУ ЦЕРКВУ В УКРАЇНІ АВТОКЕФАЛЬНОЮ» (півколом угорі) та ВСЕЛЕНСЬКИЙ ПАТРІАРХ/ВАРФОЛОМІЙ (унизу).

Художники аверс: Таран Володимир , Харук Олександр , Харук Сергій, реверс:
Скульптори: Демяненко Анатолій , Чайковський Роман

 

    На аверсі срібної монети розміщено: угорі – малий Державний Герб України, під яким напис УКРАЇНА; на тлі стилізованого рукописного фрагмента Томосу – позолочені (локальна позолота) відбитки печаток Вселенського Патріарха Варфоломія (ліворуч) та Митрополита Київського і всієї України Епіфанія (праворуч), під якими – рік карбування монети 2019 та номінал 20/ГРИВЕНЬ; по колу напис: «БЛАГОСЛОВЛЯЄМО ТА ПРОГОЛОШУЄМО ПРАВОСЛАВНУ ЦЕРКВУ В УКРАЇНІ АВТОКЕФАЛЬНОЮ».

 На реверсі срібної монети номіналом 20 гривень у центрі на матовому тлі зображено хрест, у центрі якого дата надання Томосу – 06.01/2019, по колу написи: ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА УКРАЇНИ (угорі) та 15-та У БЛАГОСЛОВЕННОМУ ХОРІ АВТОКЕФАЛЬНИХ ЦЕРКОВ (унизу).


Художники аверс: Таран Володимир , Харук Олександр , Харук Сергій, реверс:
Скульптори: Атаманчук Володимир , Демяненко Анатолій

 

   На аверсі нейзильберової монети у середині стилізованого хреста, утвореного орнаментальним декоративним фризом, на дзеркальному тлі розміщено: угорі – малий Державний Герб України, під яким напис УКРАЇНА; відбитки печаток Вселенського Патріарха Варфоломія (ліворуч) та Митрополита Київського і всієї України Епіфанія (праворуч), між якими позначення номіналу – 5, нижче напис – ГРИВЕНЬ, рік карбування монети –2019 та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

   На реверсі нейзильберової монети на тлі бань Софійського собору зображено стилізований фрагмент Томосу, по обидва боки від центрального куполу зазначена дата надання Томосу 06.01 та 2019; по колу напис: НАДАННЯ ТОМОСУ ПРО АВТОКЕФАЛІЮ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ.


Художники аверс: Таран Володимир , Харук Олександр , Харук Сергій, реверс:
Скульптори: Іваненко Святослав , Дем`яненко Володимир

Просмотров: 927 | Добавил: админ | Теги: Пам’ятні монети - Надання Томосу пр | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Copyright MyCorp © 2024
Поиск
 
Категории раздела
Новые памятные и юбилейные монеты Украины [134]
Банкноты Украины [4]
Разменные монеты Украины [9]
Новинки в нумизматике [12]
 
» Календарь
«  Март 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

» Текущее время
11:21

» Друзья сайта
  • Монеты Украины
  • Монеты СССР
  • Античное золото
  • Сайт о Киеве
  • Инвестиции в недвижимость
  • Жетоны минторга СССР

  • » Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0