Пятница, 29.03.2024, 15:28

ГлавнаяРегистрацияВход
Приветствую Вас, Гость · RSS
Меню сайта
 
Форма входа

 
Поделитесь новостью с друзьями.
 
 
Главная » Архив материалов
« 1 2 ... 37 38 39 40 41 42 »
Присвячена Івану Петровичу Котляревському (1769 - 1838) - визначному українському письменникові, громадському діячеві, першому класикові нової української літератури, автору славетних творів - поеми `Енеїда`, п`єси `Наталка Полтавка` та водевілю `Москаль-чарівник`.

На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України, півколом написи - НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі), П`ЯТЬ ГРИВЕНЬ (унизу) та стилізовану композицію - Еней, човен, фрагмент троянської колони і шолом, під якою - рік карбування монети 2009.

На реверсі монети зображено портрет Івана Котляревського, праворуч і ліворуч від якого - рядки з вірша Т.Шевченка `На вічну пам`ять Котляревському`: ...Поки сонце з неба сяє, Тебе не забудуть!.., півколом розміщені написи: угорі - ІВАН КОТЛЯРЕВСЬКИЙ, унизу - роки життя 1769 - 1838.

Художник: Іваненко Святослав Скульптор: Іваненко Святослав

Номінал  5 гривень  
Метал  срібло  
Маса  15.55 г   
Діаметр  33 мм    ... Читать дальше »
Просмотров: 1602 | Добавил: админ | Дата: 15.07.2011

С 30 июня 2011 г. Нацбанк Украины ввёл  в обращение две новые монеты.
Первая – юбилейная монета "800 лет г. Збараж", продолжающая серию "Древние города Украины".
Монета посвящена городу Збараж, расположенному на реке Гнизна (бассейн реки Днестр) в Тернопольской области. Первое письменное упоминание о городе приходится на 1211 г., когда Збараж входил в Галицко-Волынское княжество и был одним из его наиболее укрепленных удельных центров. Город стал известным также благодаря событиям периода Освободительной войны украинского народа 1648 – 1654 гг.
Монета номиналом 5 гривен отчеканена из нейзильбера, имеет массу 16.5 г., диаметр 35.0 мм., рифленый гурт, тираж – 35 000.
На аверсе монеты вверху размещен малый Государственный Герб Украины, надпись полукругом: НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ и картуш с иерусалимским крестом, сохранившимся на стене Спасопреображенский церкви города Збараж, под которым надписи – 5 ГРИВЕНЬ / 2011 и логотип Монетного двора НБУ (справа). На реверсе монеты изображе ... Читать дальше »
Просмотров: 2859 | Добавил: админ | Дата: 11.07.2011

Серія: Духовні скарби України

Випущена з нагоди 190-ї річниці з дня народження видатного українського поета Т.Г. Шевченка (1814-1861) і створена за мотивами його творів.
Вартість, грн: 990

На аверсі монети у центрі розміщено малий Державний Герб України на тлі рушника з голографічним зображенням орнаменту (ліворуч); праворуч від Герба - мальви. Угорі півколом розміщено напис УКРАЇНА, унизу в три рядки - 20 ГРИВЕНЬ 2004, а також позначення металу та його проби - Ag 925, маса в чистоті - 62,2 та логотип Монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети зображено портрет Тараса Шевченка з факсиміле, по обидва боки від портрета - композиція, що нагадує крила, - герої творів на тлі дерев та півколом розміщено написи: угорі - НЕ ВМИРАЄ ДУША НАША, унизу - НЕ ВМИРАЄ ВОЛЯ
Художник: Чайковський Роман
Скульптор: Чайковський Роман
Просмотров: 1895 | Добавил: админ | Дата: 07.06.2011

Серія: Герої козацької доби

Присвячена останньому гетьману Лівобережної України графу Кирилу Розумовському (1728 - 1803 рр.) - широко освіченій людині, президенту Петербурзької академії наук, фельдмаршалу, камергеру і сенатору. За часів його гетьманства було здійснено судову та військову реформи, проведено перепис населення, відстоювалися старовинні українські права та привілеї.
 Вартість, грн: 575

На аверсі монети зображено загальну для цієї серії композицію, що втілює ідею соборності України: малий Державний Герб України підтримують гербові фігури архістратига Михаїла і коронованого лева - символи міст Києва і Львова, стилізовані написи УКРАЇНА, 2003, 10, ГРИВЕНЬ, логотип Монетного двору, а також позначення металу, його проби - Ag 925 та вага в чистоті - 31,1.

 На реверсі монети в намистовому колі в центрі зображено поясний портрет Кирила Розумовського, ліворуч - його герб, на другому плані праворуч - собор Різдва Богородиці в Козельці. Між зовнішнім кантом монети і намисто ... Читать дальше »
Просмотров: 1723 | Добавил: админ | Дата: 07.06.2011


Присвячена 10-річчю грошової реформи в Україні.

Вартість, грн: 12481

 На аверсі зображено малий Державний Герб України, під ним - зворотний бік (реверс) обігової монети `Володимир Великий`, ліворуч від якого розміщено логотип Монетного двору Національного банку України, а праворуч - рік карбування монети - 2006, по колу розміщено написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі), СТО ГРИВЕНЬ (унизу) , а також позначення металу та його проби Ag 999, маса в чистоті - 1000,0 г.

 На реверсі в центрі на тлі банкнот розміщено зображення срібної гривні XI - XIII ст. київського типу, праворуч від якої скорочений текст наказу Національного банку України від 26.08.96 №71 ...Про грошову реформу в Україні... Унизу розміщено зображення розмінних монет України, а вгорі по колу напис 10 РОКІВ ВІДРОДЖЕННЯ ГРОШОВОЇ ОДИНИЦІ УКРАЇНИ.

Художник: Іваненко Святослав
Скульптор: Іваненко Святослав
Просмотров: 1581 | Добавил: админ | Дата: 07.06.2011


Присвячена професії деревообробника. Стельмаство, основне призначення якого – виготовлення коліс, саней, возів, дуг тощо, відоме в Україні з давніх-давен і було одним з найпоширеніших промислів.

Тираж: 45 000 шт.

Аверс: угорі малий Державний Герб України, під яким стилізований напис – НАЦІОНАЛЬНИЙ/БАНК/УКРАЇНИ, у центрі – стилізоване зображення двох півників, ліворуч і праворуч – продукція стельмаського ремесла – вози, ярма, колеса, сани, притика. Декоративна орнаментальна центральна частина аверсу містить такі написи: 5/ ГРИВЕНЬ/ 2009.

Реверс: зображено деревообробника, який теше з дерева деталь воза. Угорі на тлі стилізованої дошки розміщено напис СТЕЛЬМАХ, обабіч центральної композиції зображено декоративний орнамент.
Просмотров: 1292 | Добавил: админ | Дата: 07.06.2011


Присвячена 50-річчю заснування Національної премії України імені Тараса Шевченка – найвищої в Україні премії в галузі літератури і мистецтва, публіцистики і журналістики, найбільш престижній творчій відзнаці за вагомий унесок в українську культуру. Щорічно встановлюється п’ять національних премій у таких номінаціях: художня література, документальна і науково-критична література, музика, образотворче мистецтво, сценічне та екранне мистецтво.

Тираж: 35 000 шт.

Аверс: угорі малий Державний Герб України і напис півколом – НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, унизу номінал – 5 ГРИВЕНЬ, праворуч від якого – логотип Монетного двору Національного банку України та рік карбування монети – 2011; композицію, що символізує номінації Національної премії України імені Тараса Шевченка, – розгорнута книга, перо, палітра, пензлі та на стилізованому тлі рядки з поезії Тараса Шевченка "І мертвим, і живим…” "… Учітесь, читайте,/ І чужому научайтесь,/ Й свого не цурайтесь. / ”, а також факсиміле Т.Шевченка.
... Читать дальше »
Просмотров: 1797 | Добавил: админ | Дата: 07.06.2011


Монету присвячено мальовничому місту, розташованому на берегах річки Рось, Богуславу, яке разом з містами Корсунь і Канів було одним з найбільших укріплених пунктів на південному кордоні Київської Русі. Богуславу, життю та боротьбі його населення присвячені видатні твори української народної поезії - дума "Маруся Богуславка", пісня-балада "У містечку Богуславі... ".

Тираж: 45 000 шт.

Аверс: розміщено: малий Державний Герб України, під яким напис - НАЦІОНАЛЬНИЙ/ БАНК/ УКРАЇНИ, стилізовану композицію: козацька зброя, гетьманський бунчук (ліворуч) та рукопис і перо (праворуч), що символізують козацьку добу та літературне життя міста, під якими - номінал 5/ ГРИВЕНЬ, рік карбування монети 2008 та логотип Монетного двору Національного банку України.


Реверс: зображено пам'ятки архітектури центральної частини міста, міст через річку Рось, угорі півколом розміщено напис БОГУСЛАВ, під яким - герб міста, унизу на тлі каменів напис - 975 РОКІВ.

Просмотров: 1592 | Добавил: админ | Дата: 07.06.2011


15 лет Конституции Украины.
15 років Конституції України.
 Посвящена 15-летию принятия Верховной Радой Украины Основного Закона Украины, который закрепляет общественно-политический и государственный строй, права, свободы и обязанности граждан Украины. Украина

На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, унизу рік карбування монети та номінал - 2011/ П`ЯТЬ ГРИВЕНЬ, логотип Монетного двору Національного банку України (праворуч); у центрі зображено Державний Прапор України (елемент оздоблення - емаль) в обрамленні стилізованого калинового вінка.

На реверсі монети зображено: книгу `ОСНОВНИЙ ЗАКОН УКРАЇНИ` на тлі будівлі Верховної Ради України, де було прийнято Конституцію, на передньому плані - лаврову гілку та написи: 15 РОКІВ КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ (угорі півколом), 28 ЧЕРВНЯ/1996 РОКУ (унизу ліворуч).
2011
Характеристики монеты
Номинал: 5 гривен
Тираж: 30000 шт.
Материал: нейзильбер
Качество: специальный анци ... Читать дальше »
Просмотров: 1717 | Добавил: админ | Дата: 30.05.2011

Пам'ятна монета " Українське лікарське товариство " Присвячена 100-річчю з дня заснування у Львові першої професійної громадської організації лікарів – Українському лікарському товариству. Після відновлення своєї діяльності в 1990 році в статусі Всеукраїнського лікарського товариства це єдина національна загальнолікарська професійна організація, яка об’єднує лікарів усієї України. Всеукраїнське лікарське товариство стало членом провідних європейських та світових організацій лікарів.
Тираж: 35 000 шт.

Аверс: розміщено: угорі малий Державний Герб України, під яким рік карбування монети – 2010, напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, у центрі – логотип Всеукраїнського лікарського товариства в оточенні стилізованого рослинного орнаменту, під яким номінал – 2/ГРИВНІ, праворуч – логотип Монетного двору Національного банку України.

Реверс: зображено емблему Українського лікарського товариства у Львові, де було засновано першу професійну організацію лікарів, та по колу розміщено ... Читать дальше »
Просмотров: 1750 | Добавил: админ | Дата: 15.05.2011

Copyright MyCorp © 2024
Поиск
 
Категории раздела
Новые памятные и юбилейные монеты Украины [134]
Банкноты Украины [4]
Разменные монеты Украины [9]
Новинки в нумизматике [12]
 
» Календарь
«  Март 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

» Текущее время
15:28

» Друзья сайта
  • Монеты Украины
  • Монеты СССР
  • Античное золото
  • Сайт о Киеве
  • Инвестиции в недвижимость
  • Жетоны минторга СССР

  • » Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0